Forsiden / Damebunader / Vest-Telemarksbunad

Vest-Telemarksbunad

Sort Vest-Telemarksbunad, skjorte med farget broderi.
Sort Vest-Telemarksbunad, skjorte med farget broderi.
Sort Vest-Telemarksbunad, skjorte med farget broderi.
Sort Vest-Telemarksbunad, skjorte med farget broderi.
Sort Vest-Telemarksbunad, skjorte med farget broderi.
Håndbrodert skjorte til Vest-Telemarksbunaden.
1 of 8
Vest-Telemarksbunad

Vest-Telemarksbunaden bygger på draktskikken fra starten av 1800-tallet, men kom i bruk tidlige på 1900-tallet. Den har forandret seg med motesvingninger i tiden, og det finnes derfor flere forskjellige broderier, men snittet er det samme.


Pris fra 39.000,-
Prisen inkluderer bunad med veske og forkle. Skjorte, sølv, jakke, underskjørt og sko kommer i tillegg.

Liv

Livet lages i blått eller sort ullstoff, og er kantet med rødt og grønt ullstoff. Det er broderier både på framstykkene og bakstykkene. Fasongen på livet er karakteristisk med spisser i ryggen, og et smalt midtstykke bak som går over i seler, og fortsetter som liv foran. Livet lukkes med maljer og kjede i sølv.

Stakk

Stakken er i blått eller sort ullstoff og tett rynket i livet med et glatt parti foran. Nederst på stakken er det samme røde kanting som på livet, med broderi over. Stakken er sydd fast til livet.

Skjorte

Skjorten er i lin eller bomull med hvite eller fargede broderier. Den lukkes med en halsring og mansjettknapper i sølv.

Forkle

Forkleet er i blått eller sort ullstoff med rød ullkant nederst og på sidene. Broderiet er samme som på stakk og liv. Forkleet har et påsydd, vevd bånd øverst slik at man kan feste det ved å krysse forklebåndet bak ryggen og lage en knute i front. Endene skal henge ned foran. Mange bruker en jakkespenne eller liten beltespenne i sølv for å feste forklebåndet istedenfor å lage knute.

Veske

Vesken sys i blått eller sort ullstoff, og med samme broderi som på bunaden. Den lukkes med en veskelås i sølv, plett eller messing. Tradisjonelt ble det ikke brukt slike vesker i Telemark.

Underskjørt

Det brukes underskjørt med påsydde kapper i farger som matcher bunaden.

Hodeplagg

Akkurat som i Øst-Telemark pleide man å «vippe» håret, eller «reivle» håret som det kalles i Vest-Telemark, ved å surre lange vevde bånd rundt håret på hver side, og legge dem i en krans rundt bakhodet. Endene på vippebåndet ble knytt sammen bak i nakken, og ble hengende nedover ryggen. På 1900-tallet begynte man å bruke «falske» hårvipper hvor båndet var ferdig surret rundt en stoffpølse som ble lagt løst på hodet. I dag lages gjerne hårvippen med en skumgummipølse i midten. Tradisjonelt var det ugifte kvinner som reivlet håret. Det brukes også "tulleplagg" som er et sort ulltørkle som knytes rundt hodet, "valk" med silketørkle over, og et hvitt skaut med broderi.

Ytterplagg

Jakken er i rødt ullstoff med sort, brodert kanting foran og nede på ermene. Jakkespenne i sølv for å lukke jakken, men dette er mest for pynt. Alternativt kan man bruke et ullsjal.

Strømper og sko

Det brukes sorte eller røde strømper, BunadRosen anbefaler knestrømper i bomull. Sorte bunadsko med spenne i tinn, messing eller sølv, alternativt bunadstøvletter med snøring.

Sølv

Den rike sølvtradisjonen i Telemark gjør at det er mye forskjellige sølv å velge mellom når det gjelder utforming og utseende. Øverst i halsen brukes en halsring eller hornring, gjerne med en slangesølje, trandemsølje eller filigransølje under, og en bolesølje nederst, mens livet snøres igjen med maljer og kjede med spyd. Veskelåsen er i sølv, plett eller messing. Beltespenne, ring og ørepynt er også fint tilbehør. Det er utarbeidet eget sølv til Telemarksbunadene, og det er valgfritt om man vil ha oksidert eller gammelforgylt sølv. Begge deler kan kjøpes hos BunadRosen.