Øst-Telemarksbunad
Øst-Telemark har sterke drakttradisjoner, og gråtrøyebunaden bygger på klesskikken fra ca 1840 og frem til 1900-tallet. Navnet har bunaden fått etter det grå eller ublekede vadmelstoffet man sydde jakken i, men finnes også i grønt. Utsmykning og måte å sy på varierte avhengig av hvilken skredder som hadde sydd, og dette ser man også i dagens bunader siden det er flere produsenter.
Jakke
Jakken sys i naturhvit eller grønn vadmel, og har høy krage og spisse, nedbrettede slag. Krage, lommeklaffer og ermer er dekorert med sorte applikasjoner som er sydd på med farget tråd. Jakken er kort, og slutter over livlinjen. Den er dobbeltspent med 18 store sølvknapper, men lukkes aldri.
Vest
Vesten sys i sort eller grønn klede, og har ståkrage og nedbrettede slag. Tradisjonelt har det vært flere ulike vester i bruk. Vesten er dobbeltspent og lukkes med 12 små sølvknapper.
Bukse
Det er valgfritt om man ønsker nikkers eller lang bukse. Begge variantene er klaffebukser som sys i sort klede. De er høye i livet og har tittekanter av rødt og grønt ullstoff. Langbuksen lukkes med 9 store sølvknapper, mens nikkersen lukkes med 9 store knapper og 12 små sølvknapper og knespenner ved knesplitten.
Skjorte
Skjorten er i hvit lin eller bomull med hvitt, sort eller farget broderi på krage og mansjetter. Alternativt kan man bruke en bomullskjorte uten broderi. Skjorten lukkes med en halsring og mansjettknapper i sølv.
Strømper, hosebånd og sko
Håndstrikkede strømper i ubleket ullgarn som holdes opp av flerfargede hosebånd i farger som matcher bunaden. Sorte bunadsko med sølv- eller tinnspenne.
Hodeplagg og halstørkle
Det kan brukes en sort filthatt med flat pull, og et silketørkle som knytes utenpå skjortekragen i farger som matcher bunaden.
Sølv
Det brukes oksidert sølv, og man trenger halsring, små og store knapper, mansjettknapper og knespenner til nikkersen. Kniv og lommeur med sølvkjede er også fint tilbehør. Alt kan kjøpes hos BunadRosen.